Hva er refrenget i ditt liv?

AKTUALISERING: Hva er det mektigste refrenget i verdenshistorien? Måns Zelmerlöw har et forslag. Bibelen et enda bedre. 

 

Sitat: «The greatest anthem ever heard»

 

Tema: helter, identitet, nåde, frelse, frihet

 

Bakgrunn

Svenske Måns Zelmerlöw vant Eurovision Song Contest 2015 med sangen «Heroes», som handler om å se at vi alle er helter i våre egne liv, til tross for utfordringer vi møter. Selv har Zelmerlöw uttalt at utgangspunktet for sangen kom fra en opplevelse han hadde som liten, da han hadde vanskelig for å finne venner. En person løftet ham opp og gav ham det han trengte for å føle seg sett og verdifull. Sitatet fra teksten er innledningen til refrenget; «the greatest anthem ever heard» er «We are the heroes of our time», et tema som gjentas gjennom hele sangen.

 

Se Zelmerlöws opptreden her:

 

Forslag

I moderne engelsk blir «anthem» vanligvis brukt om vokal kirkemusikk der ordene er hentet fra Bibelen. Ordet stammer fra det greske antiphona, en kall- og responsform for sang. På norsk bruker vi gjerne ordet hymne. Det er en sterk beskrivelse av en sang som man ønsker skal synges om og om igjen som et refreng, slik at innholdet blir levende. Da er det vesentlig å være bevisst på hvilket innhold man ønsker skal feste seg. I «Heroes» er temaet at man uansett hvordan man kjenner seg er en helt i eget liv. Denne stadige bekreftelsen kan både være en oppløftelse og en ganske tung bør å bære. Det å bli sett og anerkjent for den personen man er, er nødvendig for enhver, likesom det er viktig å anerkjenne den kjempejobben mennesker gjør for å håndtere det som er tøft i livet, både av indre og ytre art. Samtidig opplever vi å ikke strekke til, både fordi vi selv feiler og fordi omstendighetene noen ganger er vanskelige å håndtere. Noen ganger er det like riktig å ta tyren ved hornene og si det som det er: Jeg gjorde en feil, jeg var ingen helt, jeg er sliten, jeg behøver tilgivelse langt mer enn et klapp på skulderen, bildet av en helt kjenner jeg meg ikke igjen i og det hever listen for alt jeg skal mestre.

 

En kan for eksempel holde «Heroes» opp mot den australske pop-/rockgruppen Newsboys´sang «We Believe», som også trekker frem ordet anthem. Utgangspunktet er noenlunde likt i teksten: mennesket er små, opplever å bomme, opplever smerte, usikkerhet og mørke. Men løsningen er diametralt motsatt: «There is only one foundation (…) there is only one salvation», og dette grunnlaget er Gud vår far, Jesus Kristus og den Hellige Ånd. I  sangen beskrives et valg: Vi tror tross vår svakhet og våre fristelser, vi tror at svaret ligger utenfor oss selv og det finnes bare en eneste frelse. Da faller byrden av våre skuldre, og det er ekte frihet. Hva ønsker vi å ha som «anthem» i våre liv?

 

Bibelvers

 

2 Mos 15,2 (Herren er kraft og styrke og verdt å lovprise)

Salme 11 (Herren er rettferdig og ser menneskene på Jorden)

Salme 98 (Syng en ny sang for Herren!)

Luk 19,1-10 (Fortellingen om Sakkeus)

1 Pet 1, 6-9 (Kristne har en grunn til å juble, selv når de har det vondt)

 

Se også disse relaterte sakene:

AKTUALISERING: Danser med motgang

ARTIKKEL: Er vi alle helter?