Verdens verste menneske

Samtaleguide Verdens verste menneske

Med: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum
År: 2021
Sjanger: Komedie/drama
Regi: Joachim Trier
Distributør: SF Norge
Aldersgrense: 12 år


Bakgrunn

I høstens store, norske film Verdens verste menneske møter vi Julie (Renate Reinsve), en sjarmerende, undrende, dyktig og sprudlende dame. Hun nærmer seg 30, men lever mer som en ungdom på overtid. Julie går fortsatt rundt og venter på noe hun ikke helt hva er. Underveis forsøker hun seg både på lege og psykologstudiet, i bokhandel, og som fotograf. Hun dras mellom to menn, Aksel (Anders Danielsen Lie) som er klar for å stifte familie, og Eivind (Herbert Nordrum), en ung fyr Julie treffer en kveld hun sniker seg inn på en tilfeldig fest på vei hjem fra byen.

Tredje filmen i Joachim Triers trilogi

Verdens verste menneske er den tredje filmen i trilogien til Joachim Trier, der Reprise (2006) og Oslo 31. august (2011) var de to første. Den ble skrevet med tanke på Renate Reinsve i hovedrollen, en tanke som har vært der siden hun hadde en birolle med bare en replikk i forrige film. Gjennom 12 kapitler tar filmen for seg livets store og små temaer, som blant annet kjærlighet, død, miljø, abort, familie og identitet. 
Det er Joachim Trier som har regien, og han har også skrevet manuset sammen med Eskil Vogt. 

Valgets kvaler

Gjennomgangstemaet i filmen er alle valgene og mulighetene som vi moderne mennesker har, både med tanke på valg av kjæreste og livspartner og hva man skal bli her i livet.

Julie har så mange muligheter. Og kanskje er det akkurat det som er problemet? Hvordan velger man rett når man har alle alternativer åpne hele tiden?

«Jeg føler at jeg ikke klarer å gjennomføre noen ting, at jeg bare går inn i nye greier hele tiden» sier Julie i filmen.

Filmen beskrives som en dramakomedie om kjærlighet i vår tid, om å ha alle muligheter i livet, men fortsatt føle seg som verdens verste menneske.

Vant pris i Cannes

I sommer hadde filmen verdenspremiere i Cannes, der Renate Reinsve vant den gjeve prisen for beste kvinnelige skuespiller. Nå ryktes det også om Oscarnominasjon.



Spørsmål til samtale 

  1. Hvordan opplevde du filmen? Hva berørte deg sterkest – og hvorfor?
  2. Hva syns du om det filmatiske, som farger, lyd, lys og kameravinkler? 
  3. Hva tror du filmskaperne vil fortelle ved den lange sekvensen i starten av filmen hvor Julie står og ser utover Oslo? – og i sekvensen lenger ut i filmen; hvor alt og alle i bildet fryses, utenom Julie?
  4. Hva synes du om Julie? Hva tror du er viktig for henne?
  5. Er det forskjell på hvordan hun snakker med Aksel og Eivind? Hva gjør det med henne og relasjonen til de to?
  6. I kapittel 10: Ubehaget i kulturen sier fortellerstemmen: 
    «Mere ekte og mer bærekraftig-det er alltid noe mer vi kunne gjort.. Det var som verdens dårlige samvittighet satt ved siden av han i sofaen. Han følte seg som verdens dårligste menneske, men greide ikke å stå imot.» Hvilke refleksjoner har du til Eivind sine tanker?
  7. Boken The Paradox of Choice av den amerikanske psykologen Barry Swartz, som kom ut i 2004, forteller hvordan de mange valgene vi daglig kan ta har blitt et problem i stedet for en løsning. «Man blir faktisk ganske ulykkelig og rastløs av å ha for mange valg, og det kan jeg kjenne på» sier skuespiller Renate Reinsve (som spiller Julie) i programmet Lindmo på NRK1. Hva tenker du om dette? Er det noe i filmen du kjenner særlig igjen fra eget eller andres liv? 
  8. I 1 Kor 6,12 står det: «Jeg har lov til alt, men ikke alt tjener til det gode. Jeg har lov til alt, men jeg skal ikke la noe få makt over meg». Hva tenker du om dette bibelverset?