The Big Bang Theory

Vi flytter materiale fra Kulturvinduet, og trekker frem artikler og samtaleguider som er tidløse eller fremdeles relevante. Se gjerne knapp nederst på siden for mye mer stoff om The Big Bang Theory.

 


 

To briljante, men sosialt klønete fysikere får en ny, kvinnelig og vakker nabo. Hun viser dem hvor lite de vet om livet utenfor laboratoriet. Så enkelt, og så fengende er hovedplottet for en av USAs mest populære komiserier.


Leonard Hofstadter og Sheldon Cooper jobber begge på CalTech (California Institute of Technology) i Pasadena, California. De er kolleger og bestevenner, og de deler leilighet. Leonard har doktorgrad i fysikk og jobber med eksperimentell anvending. Han har en IQ på 173, og fikk sin grad da han var 24 år. Sheldon er hakket mer ekstrem på alle punkter. Hans IQ måler 187, han har to doktorgrader og han jobber til daglig med teoretisk fysikk. Sheldon er nærmest sykelig opptatt av rutine, og blir direkte forstyrret når Leonard etter Sheldons mening ødelegger deres høyst kontrollerbare hverdag ved å bli forelsket i Penny, den nye naboen. Sheldon har nemlig ingen forståelse for konseptet kjærlighet og romanse. I tillegg evner han ikke å forstå sarkasme, han tar alt bokstavelig og har generelt sosiale evner med store hull.

Lenoard og Sheldon er venner med CalTechkollegaene Howard Wolowitz og Rajesh Kootrappali, førstnevnte er ingeniør som jobber for NASA, Rajesh er astrofysiker. De fire tilbringer tiden med å jobbe, spille videospill, se på film eller å lese tegneserier. De er selverklærte nerder, og har lite eller ingen hell hos ”populære” damer. Rajesh er ekstremt sjenert overfor jenter, og er rett og slett ikke i stand til å prate med dem. Det eneste som kan løsne på tungebåndet, er å være beruset. Til tross for dette er han den av gjengen som oftest lykkes i å forføre jenter. Howard tror han er en gave til kvinnen, men kvinnene er sjelden enig. Det fungerer nemlig ikke så godt med sleske sjekkereplikker som Howard synes å tro.

Her i Norge har de fire professorene og den søte servitrisen vunnet stadig mer frem i et virvar av serier i samme kategori. Nå er TVNorge godt i gang med sesong fire, og kan konstatere at The Big Bang Theory er en av de mest sette seriene på kanalen. Det synes som om fansen setter pris på de utallige referansene til ting utenfor serien, både fra kultur som science fiction, dataspillet World of Warcraft og smale tegneserier, og til aktuelle politiske hendelser.

I tillegg yrer det av fagtermer og vitenskapelige teorier, og siden produsentene har vært særdeles nøye med å kryssjekke mot fagmiljøer, skal det mye til for å ta de fire i faktafeil. Dermed krever det litt av seeren å få med seg alle vitser og alle nivåer av humor, noe som tydelig skiller the Big Bang Theory fra alle andre sitcom-serier. Serien sendes på den amerikanske kanalen CBS, og her er serien den mest populære blant publikum mellom 18 og 49 år.

– Denne serien er et fantastisk kjærlighetsbrev til nerder, sier en fan på filmnettstedet imdb.com. Fans setter pris på at sære personer blir gjengitt så presist, at karakterene er troverdige. Samtidig er heller ikke Penny bare den dumme, blonde bimboen, hun er rett og slett en helt normal person. Dermed er det godt om rom for både åpenbare og subtile spøker, som faktisk ikke forstyrres av de outrerte karakterene.

Tittelen spiller på teorien ved samme navn, om hvordan verden oppstod ved evolusjon. Tittelmelodien beskriver denne utviklingen på en kortfattet og humoristisk måte:

”Our whole universe was in a hot, dense state
Then nearly 14 billion years ago expansion started
Wait! The Earth began to cool
The autotrophs began to drool
Neanderthals developed tools
We built the Wall!”

Serien preges av en grunnleggende tillit til vitenskapen som tilstrekkelig for å gi mening i livet. Denne formen for vitenskapstro som ligger til bunn for mange samtaler i serien er vel verd å merke seg, særlig i kombinasjon med at de alle fremstilles som særdeles troverdige faglig sett.

De fem hovedkarakterene bringer med seg sine spesielle sider på en karikert måte som tillater dem å trekke spøkene mye lenger enn noen annen sitcom-serie som dreier seg om en vennegjeng som til dels bor sammen (som Friends). Drivkraften er hele tiden relasjonen mellom Leonard og Penny – først vil han ha henne, så går de inn for å være venner, før de ender som et par – og så skjer det igjen nye ting som endrer dynamikken. Jacob Sahms skriver på www.hollywoodjesus.com at ”hver dag i the Big Bang Theory dreier seg om å innse at alminnelig visdom og sosial interaksjon ikke er normen, det er det komplette misforståelser som er.”

Han siterer også Paulus, som sier at dersom en har alt, men mangler kjærlighet, så har en ingenting, og mener at The Big Bang Theory viser at noe av det samme gjelder for dem som har stor kunnskap, men mangler ”sunt folkevett”.

 

 

Det finnes mye mer materiale om The Big Bang Theory på SnakkOmTro, klikk her for å lese mer

 

Artikkelen har også stått i avisen DagenMagazinet i spalten Kulturblikk 06.12.10