Det mest slående med hvordan religiøst troende mennesker blir portrettert i skjermhistoriene, er at de ikke blir det.
Hvor ofte ser du karakterer i en film takke Gud for maten før de spiser? Eller at helten i TV-serien leser teksten i kirken? Det er selvsagt ikke bare fordi filmspråket er så tettpakket at slike elementer er sjeldne i skjermhistoriene. Det er ofte fordi uttrykk for tro, særlig kristen tro, ikke oppleves relevant for historien – eller for den som forteller den.
Derfor ser vi at kristen trospraksis også kuttes ut der det hadde vært troverdig, som i den engelske TV-serien Downton Abbey. Her hadde det vært svært naturlig at den aristokratiske familien Crawley hadde en nær relasjon til kirken dersom serien faktisk skulle representere tidsepoken handlingen spiller på. Men alle referanser til kristen tro er nesten utslettet i denne historien. Forklaringen fra skaperne er at historien skulle være inkluderende.
Andre ganger oppleves det som kristne karakterer oftest karikerer kristen tro, i ulike varianter. Du har den enkle sjelen Ned Flanders i The Simpsons, som ikke tåler å bli utfordret på sin tro. Du har den dømmende og dobbeltmoralistiske, som karakteren Marianne i filmen Easy A (2010). Hun sprer rykter på skolen om andre, og fremhever seg selv som uten feil. Den som kanskje dukker opp oftest, er den farlige fanatikeren, som Thelmas far i den norske filmen Thelma (2017). Særlig synes det som om karakterer med katolsk tro ofte representerer noe ondt eller skummelt.
Les mer: Kristen tro skrives ut av manus i Downton Abbey
Det er kanskje lettest å legge merke til fremstillingene vi reagerer negativt på. Tenk om noen tror at mitt liv, min tro ser sånn ut? Da er det viktig å ikke glemme at mange bærer på minner om møter med dømmende, slemme eller naive kristne. For det andre finnes det også svært mange vakre og inspirerende historier om troende kristne i populærkulturen.
President Bartlett i serien The West Wing var en tydelig katolsk karakter, som ofte siterte Bibelen for å grunngi sine avgjørelser. I filmen Rise (2022) møter vi en mor som er dedikert i sin oppdragelse av sine gutter, som lærer dem å be og som setter sin tillit til at Gud er med gjennom alle ting. Matt Murdock, helten i Marveluniversets Daredevil-serie våger å stille spørsmål til presten, og viser sin menneskelighet i sin tro.
Selv om kristen trospraksis sjelden er til stede i skjermhistoriene – nattverd, ofring, tjeneste, Bibellesning og så videre, er det tett mellom bibelske tema: Synd, nåde, offer, tilgivelse og gjenoppreisning. Tro og tvil dukker stadig oftere opp som sentrale element. Men det mest slående med hvordan Hollywood i dag portretterer mennesker med kristen tro, er at de ikke gjør det. Religion blir ofte oversett, selv der det ville vært grunn til å inkludere det.