Illustrasjonsbilde. Foto: Barbro Andersen / Flickr

Utseende og selvfølelse

AKTUALISERING: Den 18-årige bloggeren Elise Sophie Isachsen sier «det var viktig for meg å ta silikon, fordi at det var noe jeg trengte for å føle meg 100%» Hva sier Bibelen om vår verdi og status som mennesker?

 

Nøkkelord: identitet, selvbilde, utseende, verdi

Bakgrunn

Bloggeren Elise Sophie Isachsen er innehar, per dags dato, Norges nest mest leste blogg (etter Fotballfrue, kilde: Blogglisten.no). 18-åringen er nå aktuell i den nye TV2 Bliss-serien Bloggerne.

Kjendisbloggere er et relativt nytt fenomen i Norge. Dette er altså mannen (eller oftere, jenta) i gata som har skapt seg et navn gjennom å dele livet sitt i ord og bilder på nett. Siste nytt er at et TV-team følger fire av disse kjendisblogger-jentene «bak fasaden» gjennom et halvt år.

«Det var viktig for meg å ta silikon, fordi at det var noe jeg trengte for å føle meg 100%»

Sophie Elise er en av disse. Gjennom mediene har vi for lengst fått vite at hun har lagt seg under kniven og fått forstørret både pupper og lepper. De plastiske operasjonene skjedde så snart hun hadde mulighet, på 18-årsdagen. Nylig stilte hun også lettkledd på photoshoot for mannebladet FHM. I en reportasje laget for TV2 i forbindelse med dette, forklarer Sophie Elise hvorfor hun har latt seg operere: «Det var viktig for meg å ta silikon, fordi at det var noe jeg trengte for å føle meg 100%». På spørsmål om operasjonene har hatt noe å si for at hun stiller opp for FHM, forteller hun: «Om jeg ikke hadde tatt silikon, hadde jeg ikke følt meg komfortabel nok til å gjøre det.»

 

Forslag

Her er det flere elementer som kan være utgangspunkt for samtale og/eller andakter. Jeg nevner her to:

– Utseende & selvfølelse

Hvordan kan det ha seg at unge (og eldre) jenter og gutter kjenner på drastiske behov for å endre på eget utseende for å føle seg vel? Hvor kommer skjønnhetsidealene våre fra? Hva er sammenhengen mellom utseende og selvfølelse? Hvordan kan vi som kristne møte mennesker som sliter med dårlig selvbilde?

«Selvfølelse kommer innenfra og bestemmes av personligheten og sosiale relasjoner»

Psykolog Marianne Skogbrott Birkeland har skrevet doktorgrad om selvfølelse og sier i et intervju med Klikk.no:

«Jeg tror plastikkirurgi kan ha positiv påvirkning på kort sikt, men på lang sikt er jeg usikker på hvilken effekt det har. Selvfølelse kommer innenfra og bestemmes av personligheten og sosiale relasjoner». Hun utdyper: «Vi speiler oss i et bilde av hvordan vi tror andre ser oss. Det man heller burde gjøre enn å la seg operere er å investere i sosiale relasjoner.»

Bibelen forteller oss at vår verdi ene og alene er knyttet til vår unike status i Skaperverket, som kronverket i skapelsen, formet og villet av Gud fra mors liv (Sal 8, Sal 139). Vår verdi blir også stadfestet gjennom Jesu kors: Han elsker oss så høyt at han ofret sitt liv for oss (Joh 3,16).

– «Big Brother»-fenomenet

Hvorfor har vi dette behovet for å se og følge med på menneskers privatliv? Hvorfor kjenner mennesker på behovet for å brette ut livene sine på nett og TV? Hva gjør det med våre liv? Hva fører det til? Sammenligner vi? Dømmer vi? Hvordan tror du Jesus ville forholdt seg til dette fenomenet?

Bibelvers

Salme 8 (Om Guds storhet og menneskets verdi)
Sal 139, 13-14 (Skapt og villet av Gud)
Matt 10,30 (Gud kjenner hvert hårstrå vi har på hodet)
Joh 3,16 («Den lille Bibel»)