Demi Lovato – «Confident»

AKTUALISERING: Hvor setter jeg grensen for hva det er greit at andre bestemmer over meg uten å miste respekten for meg selv?

 

Sitat:
I used to hold my freak back
Now I’m letting go
I make my own choice
Yeah I run this show
So leave the lights on
No, you can’t make me behave

 

Tema: Selvtillit, identitet, verdi, eksistensialisme

 

Bakgrunn

Demi Lovato er Disney-barnestjernen som har hatt en trøblete oppvekst i rampelyset, og har en alder av 23 forholdt seg til spiseforstyrrelser, rusmisbruk og en ødelagt farsrelasjon. Hun er ikke alene verken om å være Disneystjerne som fikk problemer eller å vokse opp i blitzregn, men hun er kjent for å være ekstremt åpenhjertig om hva hun til en hver tid går gjennom.

“Confident” er tittelsporet på Lovatos femte plate. Selve platen avdekker en artist som leter etter identitet, som utilslørt bruker av sin smerte, sin eksperimentering og sin vei til et trygt selvbilde gjennom tekstene. I november 2015 var Lovato på besøk i Norge, og fremførte “Confident” på TV2s Senkveld.

 

Forslag

Hva er galt med å være selvsikker? Lovato spør som om noen har sagt at det er et problem, i versene antydes det at hun får tilbakemeldinger om at det å være trygg på seg selv gjør at man fremstår som komplisert. Må det være slik?

Sitatet fra sangen kan brukes til å snakke om vår verdi, om vår identitet som selvstendige mennesker. Det er slett ikke noe galt med å ha et godt selvbilde og være trygg på seg selv, men Lovato gjør litt som treåringer når hun trekker konklusjonen at for å være selvsikker, må man bestemme alt selv. Det er midt i Disneys kjernebudskap: gjør deg fri fra alle forventninger, følge hjertet og realiser deg selv.

Det er en viktig balansegang alle mennesker strever med – hvor setter jeg grensen for hva det er greit at andre bestemmer over meg uten å miste respekten for meg selv? Lovato lar tilsynelatende ingen bestemme noenting, og om det innebærer at hun skuffer noen, så får det bare være. “You can´t make me behave”.

Friheten til å velge hvem man vil være har to ytterpunkter. Den maksimale friheten gjør at man ikke samtidig kan ha maksimalt fellesskap, for frihet til å velge betyr at jeg ikke kan forplikte meg i tilfelle jeg vil velge om igjen. Den egoistiske og selvsentrerte styringsnålen fører til en blindvei der man ender opp som ensom konge over seg selv. I motsatt ende vil minimal frihet kanskje bety at man ikke har nok styring over sitt eget liv, men muligens også at man har et fellesskap som setter grenser og som forplikter. Begge ender av skalaen vil til slutt føles kvelende og tungt å bære.

Gud ønsker trygge mennesker. Mennesker som er klar over at man er høyt elsket, men som også er klar over at man til stadighet gjør feil og svikter sine egne og Guds idealer og behøver tilgivelse og oppreisning. Men trygghet og fellesskap går hånd i hånd i Bibelen. Paulus skriver til efeserne at vi skal tjene hverandre slik at vi vokser til modne mennesker. Vi skal ikke være som småbarn som tiltrekkes og forvirres av alt nytt eller som lar oss lure av menneskers spill. (Ef 4,1—16).

Vi behøver mennesker som tar i bruk hele seg, som er kreative, modige, lite selvhøytidelige, som ikke alltid holder “my freak back”. Men vi behøver også rammer, behøver å ta hensyn, behøver å be om tilgivelse når vår egoisme berører andres frihet.

 

PowerPoint

Skjermbilde 2015-11-19 kl. 16.36.08

 

Bibelvers:

1 Mos 26, 18-19 (Du er Herrens dyrebare eiendom)
Joh 13, 34-35 (Ha kjærlighet til hverandre)
Rom 12, 10 (Sett andre høyere enn deg selv)
Gal 5,13 (Hva er frihet?)
1 Tess 5, 9-15 (Oppmuntre hverandre)