Dobbel lytting som gullgruve for global misjon 

Lausanne markerer 50 år med klar linje til John Stotts oppfordring om dobbel lytting – til Bibel og samtid. En fersk rapport gir verdifull innsikt i hvordan vår digitale samtid og ulike trender påvirker kristen misjon.  

«Hele kirken med hele evangeliet til hele verden!» Målsetningen for Lausanne-bevegelsen er både klar og krevende. Et uforanderlig budskap til en verden i stadig forandring.

Når Lausanne markerer jubileet på sin kongress i Seoul 22.-28. september 2024, ser da også verden ganske annerledes ut enn i 1974. Hvilke trender er typiske på dagens globale arena – og hvilke scenarier ser en for seg?  

Lytt til Bibelen og samtiden 
Gjennom hele Lausannes historie har John Stotts oppfordring om «Double listening – to the Word and to the world» vært bærende. Som en av grunnleggerne, initierte han også bevegelsens lange rekke av innsiktsfulle rapporter om teologi, samtid og misjonsstrategi.  

I forkant av Seoulkongressen er det publisert en omfattende rapport om status og scenarier for kristen tro, kirke og misjon verden over. Dette er en gullgruve for alle som er opptatt av vår globale samtid fra et misjonalt perspektiv.  

Misjon på kryss og tvers 

Det er lenge siden kristen misjon i tradisjonell forstand var «fra Vesten til resten». I dag går den «på kryss og tvers», etter omfattende sekularisering i vår del av verden og eksplosiv vekst i antall kristne i det globale sør. Dermed har tradisjonell misjon blitt polysentrisk, samtidig som det globale sør sender stadig flere misjonærer både til naboland og andre verdensdeler.  

Parallelt med dette illustrerer «på kryss og tvers» også fokuset på at alle kristne er misjonærer i hverdagen, som disipler og vitner der vi er – i en verden stadig mer preget av det digitale og av de samme underliggende verdiene i mediebudskapene.  

På denne bakgrunn løfter rapporten fram flere sentrale utviklingstrekk.  

Alder og klasse  

Rapporten viser at 60+ er den raskest voksende aldersgruppa globalt, og den forventes å øke fra 1 til 2,1 milliarder innen 2050. Dette krever strategisk nytenkning både om evangelisering og disippelgjøring. 

Videre lever 90 % av verdens barn og unge i det globale sør. Afrika utmerker seg, der 60 % er under 25 år. Samtidig har Afrika høyest prosentandel aktive kristne tenåringer. Det er løfterikt også for global misjon. 

Fattigdomsbekjempelse, bedre helsetjenester og økt velstand har ellers ført til at majoriteten av verdens befolkning nå tilhører middelklassen. En regner med en videre økning på 2 milliarder innen 2050. Praktisk materialisme er en særlig utfordring her. Hvordan nå frem med budskapet om nåde og etterfølgelse?   

Menneskesyn og forvalterskap  

Hva vil det si å være menneske? Spørsmålet er påtrengende over hele verden, ikke minst i relasjon til teknologi og seksualitet. Hva med kristen etikk i forhold til kunstig intelligens og bioteknologi? Hvordan fastholde et bibelsk syn på kjønn og seksualitet?

Videre forplikter menneskets unike verdi som skapt i Guds bilde i møte med spørsmål om global rettferdighet – som fattigdom, forfølgelse, slaveri, korrupsjon og behandling av utsatte grupper. Lausannerapporten utfordrer til engasjement.
 

Hva er egentlig bærekraftig? Spørsmålet er nærgående og avgjørende for hele kloden i møte med den stadige veksten på mange felt og nivåer – som befolkning, energibruk, gjeld og forventningspress. Hva svarer vi som kristne? 

Lengsler og tillit 

Hvor kan jeg finne håp? Spørsmålet stilles på tvers av sekulære og religiøse kulturer, og falske håp formidles overalt gjennom medier og populærkultur. Ser vi mulighetene dette gir som tilknytningspunkt for evangeliet, som et budskap om håp for alle? 

Rapporten peker også på lengselen etter personlig tilhørighet og fellesskap som en global trend. Den er ikke minst knyttet til mobilitet på tvers av nasjonsgrenser, som migranter, flyktninger og studenter. Har vi øyne for denne lengselen? 

Videre øker mistilliten globalt, særlig i forhold til religiøse autoriteter. Bibelens evangelium er gyldig uavhengig av individer og institusjoner. Men når de som deler de gode nyhetene ikke er til å stole på, stiller mange spørsmål også ved innholdet. Dette utfordrer oss som kristne vitner.  

Utfordringer og muligheter 

Hvordan leve i en digital kultur? Når Lausanne nå feirer 50 år, er dette blitt et globalt spørsmål. Hverdagen er for stadig flere preget av skjermer, digitale plattformer og sosiale medier. Et mangfold av teknologier og mediebudskap påvirker våre liv.  

I møte med dette understreker rapporten at det trengs både mediebevisstgjøring, medienærvær og mediemisjon. Mens mediebevisstgjøring viser til viktigheten av kritisk refleksjon, peker medienærvær på behovet for kristne som lys og salt. Mediemisjon betegner bruk av både tradisjonelle kanaler og nye plattformer i formidling av kristen tro. 

I en global mediekultur gir Lausannerapporten dyp innsikt og vesentlige impulser til misjon – der vi er og til jordens ender. 

Lars Dahle 
Professor ved NLA Høgskolen Kristiansand og daglig leder for Damaris Norge  

Artikkelen er tidligere publisert i Dagen 19/9-24. Gjengis her med velvillig tillatelse.

Rapporten gir dyp innsikt og vesentlige impulser til misjon.

The State of the Great Commission Report er publisert på www.lausanne.org/report