SAMTALEGUIDE: «Elysium» – frelse på film. Max Da Costa forsøker å komme seg til det menneskeskapte paradiset, Elysium, men det går ikke helt slik han har tenkt…
Fakta
Tittel: Elysium
Manus: Neill Blomkamp
Regissør: Neill Blomkamp
Skuespillere: Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley m.fl
Distributør: United International Pictures (Norge)
Alder: 15 år
Aktuell: Tilgjengelig på DVD
Oppsummering
Advarsel: Avslører sentrale deler av handlingen
Året er 2154 og stedet er Los Angeles. Jorden er overbefolket og ressursene nær brukt opp. De rike og vellykkede har emigrert til Elysium, en kunstig «planet» som svever i atmosfæren over Jorden. Vi følger den tidligere fangen Max Da Costa (Matt Damon) på jobb i fabrikken som lager roboter til ulike oppgaver på Elysium. Roboter er et vanlig syn også på Jorden, der de fungerer som ordenspoliti og utfører offentlige tjenester. Livet på Jorden handler for det aller meste om å overleve, og befolkningen ser med lengsel mot Elysium.
På denne menneskekonstruerte paradisplaneten (Elysium betegnet i antikken den greske oppfatningen av paradis), bor befolkningen i storslåtte villaer, og i hvert hjem finnes det en legebenk. Alderdom, alle sykdommer og skader, alle sykdommer og skader leges her i løpet av øyeblikk, og livet i paradis kan fortsette.
Tilbake på jorden forsøker flere å ta seg til Elysium. Den «Robin Hood»-lignende smugleren Spider (Wagner Moura) forsøker å frakte syke og døende opp dit. To av romskipene hans blir skutt ned av Elysiums forsvarsverk, bare et når detinasjonen. Etter en giftulykke på fabrikken, er også Max nødt til å komme seg til Elysium, for uten legebenken vil han dø i løpet av få dager. Han kjøpslår med Spider, og de avtaler at han skal stjele informasjon som finnes i hodet til milliardæren som eier fabrikken han jobber på, mot en billett til Elysium.
Det meste går galt, og før vi vet ordet av det, bærer Max en kode i hodet sitt som kan åpne Elysium for hele jordens befolkning. Han kommer seg til Elysium, og etter intense kamper med korrupte agenter, når filmen sitt klimaks da Max står overfor valget om enten å redde sitt eget liv (ved å oppsøke en legebenk) – eller å redde livene til Jordens befolkning (ved å la koden i hodet hans hentes ut – noe som vil ta livet av ham).
Max velger å gi livet sitt. Filmen slutter med at svære legeromskip, fulle av medisiner, operasjonsutstyr og legeroboter setter kursen mot jorden, hvor horder av mennesker får sårt trengt tilsyn.
Filmens frelsesbudskap
Filmskaperen, Brian Goddawa, mener at så å si alle filmer formidler et «frelsesbudskap». Han forklarer hvordan den vanlige fortellerstrukturen i filmer innebærer at det finnes (1) en helt/heltinne som har (2) et mål. Helten/heltinnen har (3) en fiende. Helten har også ofte (4) en feil/mangel. I løpet av handlingens gang vil helten/heltinnen ofte lide (5) et tilsynelatende nederlag, før (6) en siste konfrontasjon med fienden står for tur. Helten/heltinnen får gjerne etter denne konfrontasjonen (7) en personlig åpenbaring, før handlingen når sitt klimaks og vi får (8) en løsning.
Om det stemmer for alle filmer, kan ikke jeg uttale meg om, men denne strukturen passer i alle fall som hånd i hanske for Elysium.
1. Vår helt er Max Da Costa.
2. Målet hans er å komme til Elysium.
3. Max har flere fiender, men hans nemesis er agenten Kruger.
4. Max sin feil er at han i utgangspunktet er egoistisk. Han vil til Elysium for sin egen del.
5. Max blir fanget av agent Kruger og ført til Elysium for å tappes for informasjon, men klarer å rømme.
6. En episk kampscene utspiller seg, der Max bekjemper agent Kruger.
7. I et utbrent datalaboratorium innser Max at han må gjøre det rette, og redde menneskene på Jorden, selv om det innebærer at han må gi livet sitt.
8. På grunn av Max sitt offer kan menneskene på Jorden motta nødhjelp og medisiner.
Frelsesbudskapet er klart: En gir sitt liv for mange. Redningen finnes i form av et menneskeskapt Paradis, og roboter sendes til Jorden for å bistå nødlidende.
Spørsmål til samtale
Parallellene til Bibelen og evangeliet er flere. Det er interessant om denne strukturen er å finne igjen i film etter film. Du kan bruke Elysium til å stille noen spørsmål. Generelt til fortellingsstrukturen:
– Hvorfor er det slik at vi synes vi filmer med frelsesbudskap er gode fortellinger?
Til filmen spesielt:
– Hva forteller Elysium oss om Paradis?
– Hva tenker du om Paradis?
– Hva tenker du om at en gir sitt liv for mange? Er det rett? Hvorfor? Hvorfor ikke?