ARTIKKEL: Hva skjer i hodet ditt når du ser en spennende film? Jeg for min del pleier nesten alltid å heie på hovedpersonen. Hvis helten (eller heltinnen) gjør noe dumt, blir jeg irritert og håper det skal ordne seg. Hvis han sier noe smart, koser jeg meg. Hvis alt går bra til slutt, føler jeg at ting er som de skal være. Helten og jeg har liksom opplevd den spennende historien sammen, og jeg kan puste lettet ut hvis alt er på stell i det rulleteksten kommer opp.
Når vi ser film eller serier, reagerer vi ofte på en av to måter. Enten tenker vi «yes! Sånn ville jeg også sagt, gjort eller hatt det», eller så tenker vi «å nei! Sånn vil jeg aldri si eller gjøre eller ha det». Et lite problem kan oppstå hvis helten er skikkelig grei eller det er skikkelig synd på ham, og han gjør noe som vi vanligvis synes er galt eller slemt. Vi forstår jo hvorfor han handler som han gjør, men det kjennes samtidig litt vanskelig ut å heie på ham …
Alle filmer gir eksempler på hvordan du kan leve livet. Jo bedre du synes du kjenner hovedpersonene, jo sterkere inntrykk gjør eksemplene deres. De homofile samboerne Mitch og Cam i den populære TV-serien Modern Family, har for eksempel fått litt av æren for at amerikanerne de siste fem-seks årene har skiftet mening om hvem som bør få gifte seg. I fjor sommer vedtok høyesterett i USA at retten til å inngå ekteskap også skal gjelde for kjærester av samme kjønn.
Også mindre dramatiske valg, som klesmote og hårfrisyrer, blir påvirket av populære filmer. Da James Dean viste seg frem i det som til da bare hadde vært en undertrøye, i filmen Rotløs ungdom i 1955, ble T-skjorta et moteplagg.
Noen betaler godt for å få produktene sine vist på film. De vet nemlig at det vil øke salget. Ray-Ban investerte smart da de bladde opp 50 000 dollar for at Tom Cruise skulle gå med Ray-Ban solbriller i filmen Risky Business i 1983. Cruise ble filmstjerne og brillene hans ble et kjennetegn på 1980-tallsmoten. Ray-Ban solgte over fire millioner par solbriller før tiåret var over.
Det er gjort mange studier på røyking i film. En norsk studie viser at ikke-røykende ungdommer som har sett mye røyking på film, sier oftere enn andre ikke-røykere at det er mulig de vil prøve tobakk det neste halvåret eller takke ja til en sigarett dersom de får tilbudet fra en venn. «Film er et medium med stor påvirkningskraft», sier medieforsker Gunnar Sæbø ved Folkehelseinstituttet. Det må jo selvsagt være en grunn til at tobakksindustrien betalte for å få sigaretter plassert i amerikansk film helt fra stumfilmene kom og til langt ut på 1990-tallet.
De menneskene og de aktivitetene du bruker mest tid på, får også best anledning til å påvirke tankene, følelsene og meningene dine, ja hele livet ditt. Hvem ønsker du skal få lov til å prege deg?
I Bibelen møter du helter og anti-helter, eksempler på gode valg og eksempler til skrekk og advarsel. Ikke minst møter du budskap fra Gud om hvem Han er og hvem du er. Jo mer plass til Bibelen du gir i livet ditt, jo mer kan Gud få sjansen til å prege deg med sine tanker, sine verdier og sin sannhet.
Neste gang du ser en gøy film, kan du jo tenke etter: sier du «yes!» og «å nei» til det samme som Bibelen sier «ja» og «nei» til? Er det Gud eller Hollywood som påvirker deg mest?
Først publisert i Credo, studentmagasin for NKSS