ARTIKKEL: PelleK, SaraBeautyCorner, Noobwork og PrebzOgDennis er sannsynligvis oftere gjester på tweens- og tenåringsrommet enn bestevennene.
Uten budsjett, uten markedsføringseksperter, uten forhåndsreklame har Norge fått en rekke kjendiser som daglig forteller noe om livet til tusenvis av norske barn og unge. Noen driver med musikk, noen med sminketips, noen med spill, og mange av de flinkeste kombinerer gjerne en av delene med et slags talkshow med småprat.
60 prosent av norske barn mellom 9 og 16 år forteller at de bruker YouTube ofte, og tjenesten er spesielt populær blant gutter (Medietilsynets Trygg Bruk-undersøkelse 2014). Antall timer folk ser på YouTube hver måned øker med 50 prosent hvert år. 300 timer video lastes opp til YouTube hvert minutt.
Det amerikanske bransjebladet for underholdningsindustrien, Variety, gjennomførte i juli 2014 en undersøkelse som viste at de fem mest innflytelsesrike figurene blant amerikanske ungdommer mellom 13 og 18 år alle var YouTubefavoritter. De passerer alle de tradisjonelle idolene fra TV, film og musikk. Den som har mest abonnenter i verden er en svensk videospiller, Felix Kjellberg, mest kjent som PewDiePie. Han nærmer seg 40 millioner abonnenter, og hver av filmene hans vises mellom to og tre millioner ganger.
Tallene fra undersøkelsen viste også at YouTubestjernene skåret markant høyere enn tradisjonelle kjendiser på karakteristikker som pekte på hvordan tenåringers handlemønster ble påvirket. Tenåringene kommenterte at de setter pris på et intimt og autentisk møte med YouTubekjendiser som ikke er et produkt av imagestrategier. Fansen liker heltenes ærlige sans for humor, manglende filter og viljen til å ta sjanser, være seg prompehumor eller å filme øyeblikk der ting går aldeles galt og le av det i stedet for å flikke til alt blir perfekt.
De nye kjendisene baner vei for nye idealer. Det kan være frigjørende for mange barn og unge som drømmer om å bli sett at kravene til å bli kjendis ikke nødvendigvis handler om utseende eller hvor du kommer fra. Det er fritt frem for alle som har en god idé, som jobber hardt, som greier å selge produktet sitt. Men dermed opplever også mange at listen heves for hva som er akseptabel status: Jeg er like flink til å spille som PewDiePie, jeg kan like mye om sminke som SaraBeautyCorner, hvorfor kan ikke jeg bli stor? Hollywood og catwalker er gjerne en fjern drøm, men følgere i sosiale medier kan alle få. For mange trenger ikke målet være millioner av følgere, men noen tusen føles som innen rekkevidde og en nødvendighet.
Også disse stjernene sier noe om livet, gjennomtenkt eller ei. Hva er viktig? Hva er greit å tøyse med? Hva gis verdi? Går vi helt glipp av alle disse stemmene, går vi også glipp av mange muligheter til å bygge broer mellom generasjoner, mellom tro, mellom den kunnskapsrike og den kunnskapsløse – og broene er ikke enveiskjørte. Barn kan noe vi ikke kan, vi kan noe de ikke kan. YouTube er i ferd med å gå forbi de fleste TV-kanalene i oppmerksomhet, og barna opplever at det er viktig for dem å følge ”sine”. Slik blir YouTube mer enn en interesse, det blir en del av deres identitet.
Et godt utgangspunkt for samtale kan være å bli kjent med barnas helter. Den raskeste måten å få en kjapp innføring i hvilke budskap YouTubestjernene leverer, er å spørre brukerne. Hva liker de selv? Bruk gjerne også YouTubes egne verktøy. Trends viser for eksempel hvilke spillkanaler som vokser mest måned for måned, et område som særlig gutter bruker mye tid på. Kan man bruke dette utgangspunktet til å bekrefte noe godt og utfordre det som er vanskelig?
Salomo innleder sine ordspråk i Bibelen ved å understreke at to ting er avgjørende: Å frykte Herren, det er begynnelsen til all visdom, og å øke sin lærdom og lære å bruke sin tanke til å forstå ordspråk og bildetale. Slik kan den vise gi den uvitende vett og den unge kunnskap og omtanke. (Ordsp 1). Å bruke tid på den unges livsverden gjennom tekstene de møter hos PrebzOgDennis kan være et verktøy til denne kunnskapsoverleveringen – begge veier.
Anne Solfrid Brennhovd
Artikkelen stod på trykk som Kulturnotat i Dagen 01.10.2015.