ARTIKKEL: Hvem er du? Hvem fremstiller du deg som?
Plottet i den populære TV-serien Suits (2011-) er bygd rundt Mike Ross. Han lurer seg inn i jobben som advokat, uten noen som helst form for utdanning og gjør en lynende karriere.
Fra ungdomsskoletiden husker jeg spesielt godt TV-serien The Pretender (1996 – 2000). Der ble vi kjent med geniet Jarod som kunne ta rollen som lærer en dag, FBI-agent en annen og advokat den neste. Han var som en kamelon som kunne gli inn i ulike roller ubemerket for å løse konflikter og forbrytelser. Ingen visste egentlig hvem Jarod var, utenom vi seerne (og folkene på «The Center», som med onde hensikter prøvde å fange Jarod.)
Et annet eksempel på en slik kamelon fra populærkulturen finnes i filmen Catch me if you can(2002) med Leonardo Di Caprio, der han spiller Frank Abagnale. Frank utgir seg for å være både pilot, lege og aktor, og svindlet til seg millioner av dollar.
«Facebook, Instagram og Twitter flommer over av «perfekte» liv og øyeblikk som deles og likes over en lav sko»
Skuespill
Det er jo egentlig det Mike, Jarod og Frank holder på med på skjermen. De er «pretendere»: de gir seg ut for å være noe/noen de ikke er. Motivene er ulike. Jarod gjorde det for å hjelpe mennesker. Frank gjør det for å tjene masse penger. Mike blir det litt tilfeldig. Selve ordet «skuespill» kommer fra det greske «hypokrites», som betegner en som utfører en rolle og framstår som noe han/hun ikke er.
Om vi vender blikket fra skjermen, kan vi kanskje se noen av de samme tendensene i våre egne liv. Facebook, Instagram og Twitter flommer over av «perfekte» liv og øyeblikk som deles og likes over en lav sko. Kanskje er det en skuespill vi holder på med, «spill for galleriet». Sosiale medier gir oss muligheten til å redigere, forbedre og kanskje legge et fargerikt filter over realitetene.
Hva gjør det med oss?
Inntar vi roller og later som om vi er noe vi ikke er overfor hverandre? Hva med livet som kristne? Kan det hende vi forteller vi andre om hvor viktig Bibelen er, men ikke leser i den selv? Eller forteller vi andre om hvor godt det er å ha Jesus i livet, men lever liv som ikke hadde blitt noe annerledes om Jesus ikke var der? Snakker vi om Guds store tilgivelse og nåde, men møter våre medmennesker med bud og krav?
Slikt skuespill omtales i Bibelen som hykleri. Er det èn type mennesker Jesus kategorisk avviser i evangeliene er det hyklere (Matt 23:13ff). La oss slutte å utgi oss for å være noen andre enn vi er, men heller innrømme og bekjenne det for Gud. Først da kan vi forstå at vi er syke og trenger hjelp. Jesus avviser ikke syndere; Han tilgir og renser.
Artikkelen stod først på trykk i Credo 01/2014.