SAMTALEGUIDE: En film om en bygd i frykt og en ung gutt som gjør noe ingen forventer, reiser spørsmål om hvor langt vi vil gå for våre egne.
Fakta:
Norgespremiere: 22.04.2016
Originaltittel: Pyromanen
Genre: Drama / Spenning
Regi: Erik Skjoldbjærg
Manus: Bjørn Olaf Johannessen, basert på boken «Før jeg brenner ned» av Gaute Heivoll
Nasjonalitet: Norge
Produksjonsselskap: Glør Film AS
Produksjonsår: 2016
Aldersgrense: 12 år
Sammendrag:
En pyroman er løs! Filmen starter intenst med noe som kan minne om en mordbrann. Et eldre ektepar kommer seg ut, men kvinnen går inn igjen i det brennende huset for å redde noen familieminner. Hvordan det går med denne kvinnen, får vi først vite mot slutten av filmen. På denne måten får filmregissør Erik Skjoldbjærg og manusforfatter Bjørn Olaf Johannessen fram det intense dramaet som utspiller seg når et hus blir påtent, og ei bygd er i brann.
Det viser seg at pyromanen er en ung sambygding og ingen ringere enn brannsjefens egen sønn, Dag (spilt av Trond Nilsen). Han er 19 år, skoleflink og oppvokst i et trygt hjem. Hvorfor har han blitt en pyroman? Filmen gir en sterk beskrivelse av en ensom gutt i slutten av tenårene som prøver å få anerkjennelse fra både jevnaldrende og fra sin far. En stereotyp oppfatning av en pyroman blir dermed utfordret.
Dag er sin fars ivrige medhjelper. Brannbilen står i garasjen og brannklokka runger på tunet når det brenner. Helt siden Dag var ti år gammel, har han vært en assistent i brannkorpset. Det ligger forventninger i lufta om at han en dag skal overta etter faren. Et viktig sitat i filmen finner imidlertid sted under en biltur med nabokvinnen (Agnes Kittelsen). Hun sier til Dag: «Du kan bli akkurat det du vil».
Dags mor (Liv Bernhoft Osa) er bekymret for sin sønn. Hun føler noe er galt, og finner fyrstikker i vaskemaskinen når hun vasker sønnens tøy. Når hun utrykker sin engstelse til mannen (Per Frisch), avviser han den. Faren gjør imidlertid et funn på et av de utbrente branntomtene som kan lede til sønnen som brannstifter, men den oppdagelsen skjuler faren for lensmannen (Henrik Rafaelsen).
Bakgrunn:
Filmen er basert på en sann historie og bygger på boka «Før jeg brenner ned» (2010) av Gaute Heivoll. Dramaet fant sted i 1978 i Finsland (Vest-Agder), der det i løpet av få uker brant på ti ulike steder. Finsland er forfatterens egen hjembygd. Boka har blitt oversatt til mer enn 20 språk, og forfatteren fikk Brageprisen for boka i 2010.
Spørsmål til filmen:
- Hvilken følelse sitter du igjen med etter filmen?
- Hvilken scene gjorde mest inntrykk på deg – og hvorfor?
- Hvor troverdige opplever du personene i filmen?
- I følge ung.no er selvfølelse «måten vi kjenner oss selv på, hvem vi er og hva vi står for og verdien man ser i seg selv slik man er». Hva vil du si om selvfølelsen til Dag?
- Dag har ingen nære venner. Vi ser at han faller igjennom sosialt. I en scene ser vi Dag på badetur sammen med to jenter. Plutselig drar de to jentene fra ham til fordel for en annen vennegjeng. Hvordan tror du Dag opplevde denne situasjonen?
- Et sentralt sitat i filmen er «Du kan bli akkurat det du vil». Hvordan tror du Dag opplever dette utsagnet? Til forskjell fra 1970-tallet, møter vi stadig denne holdningen i vår tid. Hva er positivt med dette, og hva kan være utfordrende?
- Vi ser i filmen at både mor og far i ulik grad har mistanker rundt Dag, men de ønsker og tror ikke at det kan stemme at deres kjære sønn kan gjøre noe så drastisk og alvorlig. Hva tenker du om foreldrenes oppførsel i forhold til deres mistanker? Hva ville du gjort?
- Hva er det tilslutt som avslører hvem pyromanen er? Hva vil du si om morens rolle?
- Mot slutten av filmen ser vi en antydning til at mor går etter en eldre kvinne som har blitt rammet av brannen og mistet alt. Det virker som om mor søker forsoning. Hvorfor er forsoning viktig? Hva må til for å gjenopprette relasjoner? Hva sier Bibelen om tilgivelse og forsoning? (Se feks Luk 11,4, Rom 5,10 eller Matt 5,23-24.)
Du finner flere filmtips her: