Den tynne blå linjen

Samtaleguide: Den tynne blå linjen

Originaltittel: Tunna blå linjen
Sjanger: Krimdrama
Produksjonsår: 2021 (sesong 1)
Aldersgrense: 12 år+
Tilgjengelig: NRKTV





«Den svenske politiserien Den tynne blå linjen blir årets store nykommer», skrev Aftenpostens anmelder da TV-serien kom på NRK i vinter. Dramaserien om Malmöpolitiet har da også tatt både kritikere og seere med storm, og mange venter utålmodig på sesong 2. 


I løpet av ti intense episoder kommer vi tett på den utfordrende hverdagen til politipatruljene. I dette usminkede samtidsdramaet får brennbare temaer et ansikt, samtidig som politiets viktige samfunnsrolle blir tydelig. Kollegaene utfordres daglig i forhold til sine idealer, relasjoner og verdier, og seerne dras inn i dype refleksjoner om eksistensielle spørsmål. 

Anerkjennelsen av det religiøse og åpenheten om tro er med på å gi Den tynne blå linjen et unikt preg. Flere kritikere har pekt på at seriens respektfulle skildring av kristne, nyutdannede Sara bryter ny mark. Sammen med Magnus, Leah og Jesse har hun en hovedrolle i handlingen.   

Sara deler patruljebil med sekulære, røffe og rettskafne Magnus. Den umiddelbare  respekten de har for hverandre som kollegaer utdypes gradvis, og etter hvert utvikles også vennskapet til forelskelse. «Hvordan funker det at hun er så kristen?», spør innsatsleder Jesse. Spørsmålet til Magnus er talende for seriens naturlige inkludering av tro, der jødiske Leah også er sentral. Hun utfordres stadig av morfaren om at hun trenger en tro, «men den behøver ikke å være på Gud».  

Allerede i første episode møter vi Sara som nytt kormedlem i en lokal kirke. Kristen lovsang er naturlig tema i samtaler med Magnus, og bønn vises som viktig i hverdagen. Samtidig utfordres Sara av manglende bønnesvar, både i eget liv og i møte med andre. 

Den tynne blå linjen gir oss mye å bekrefte. Vesentlige samfunnsspørsmål tas opp, religiøsiteten anerkjennes, gjensidig respekt og forståelse understrekes, og det allmenne behovet for å tro på noe vektlegges. 

            Samtidig er individualismen og relativismen tydelig. Ikke bare i forhold til verdier og valg av livsstil når det gjelder sex og samliv, men i forhold til tro. Også Sara preges av disse holdningene, og både for henne og seeren blir de utfordrende spørsmålene hengende. 



Spørsmål til samtale 

1. Hvordan opplevde du serien? Hva berørte deg sterkest? Hvorfor?

2. Sara er blitt omtalt som «den gode samaritanen» i serien. Hva kan grunnene være til det? Gi gjerne konkrete eksempler.

3. Hva tenker du om Saras personlige verdivalg og trosreise i løpet av serien?