SAMTALEGUIDE: Hva det vi si å være et menneske? Er det å leve autentisk? Nyte livet? Ha medfølelse? Eller er det dypeste menneskelige noe helt annet, helt annerledes?
Faktaboks
Filmtittel: Ex machina
Regissør: Alex Garland
Manus: Alex Garland
I rollene: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac
Kinopremiere: 10. april 2015
Aldersgrense: 15 år
Bakgrunn
Caleb er en dyktig programmerer i et gigantisk IT-firma. På jobben vinner han et lotteri, og blir fløyet til sjefens private forskningsanlegg. Her får han vite at sjefen Nathan forsker på kunstig intelligens. Calebs oppdrag er å finne ut om Nathan faktisk har klart å skape kunstig intelligens, om Nathans skapning Ava (et navnevalg som får oss til å tenke på Eva i Edens hage) har bevissthet slik som oss mennesker.
Caleb skal altså være den menneskelige komponenten i en såkalt turingtest, en test som undersøker om en maskin klarer å oppføre seg på en slik måte at maskinens oppførsel er umulig å skille fra hvordan et menneske ville oppført seg. Logikken er at hvis maskinen oppfører seg som et menneske, så må den anses som intelligent og bevisst. Hvis Ava består testen, må det bety at Nathan har klart å skape kunstig intelligens.
Bevisst eller imitator?
Men er det slik at så fort noe kan fungere som et menneske, så har det også bevissthet og intelligens som et menneske? Nei, slik er det ikke. Funksjon er ikke det samme som bevissthet (se eksempelvis John Searles «The chinese room», her forklart på ett minutt). Og nettopp dette spørsmålet dirrer gjennom hele filmen: Er Ava ved bevissthet, eller er Ava bare en maskin som imiterer menneskers oppførsel? Har Ava følelser, eller bare later hun som?
«The challenge is not to act automatically. It’s to find an action that is not automatic. From painting, to breathing, to talking, to fucking. To falling in love…» —Nathan
Filmen viser frem både livsglede, nysgjerrighet, frykt og tillit. Den får oss til å tenke over hva det vi si å være et menneske. Er det å leve autentisk? Nyte livet? Ha medfølelse og en god moral? Eller er det dypeste menneskelige noe annet, noe hellig, noe som bare tematiseres ved negativt fortegn når Nathan selvsikkert sier «I am God».
Spørsmål til samtale
— Likte du filmen? Hvorfor/hvorfor ikke? Hvilke følelser sitter du igjen med?
— Nesten hele handlingen er satt til et urbant høyteknologisk hus, omgitt av veldig og idyllisk natur (for øvrig innspilt på Sunnmøre). Hvorfor tror du nettopp disse omgivelsene er valgt?
— Nathan og Caleb er to svært ulike personer, to ulike representanter for det menneskelige. Hvordan er de forskjellige? Er en av dem en mer typisk representant for menneskeheten enn den andre?
— Hvilken av karakterene får du sympati for? Endrer det seg etter hvert?
— Mot slutten av filmen kommer vi inn på spørsmål om liv og død. Hvilket liv er mest verdifullt av Ava og Nathan? Vil det være moralsk forsvarlig å ta livet av Ava i vitenskapens navn? Vil det være moralsk forsvarlig å ta livet av Nathan i frigjøringens navn?
— Gjennom hele filmen får vi se at Ava viser en rekke menneskelige trekk. Hva med slutten av filmen? Oppfører Ava seg da som et menneske, eller som en maskin?
— Hva vil det egentlig si å være et menneske? Hva er det som gjør at mennesker skiller seg fra maskiner?