Hvem hevdet Jesus at han var

Hvem hevdet Jesus at han var?

Jesus er historiens mest omtalte og omdiskuterte person. Hvem påsto Jesus selv at han var? Ja, hvem var han egentlig?

Argumentet i denne videoen tar opp spørsmålet om Jesus identitet og tar da utgangspunkt i Jesu radikale påstander om seg selv. Ved sin måte å omtale seg selv – som Messias, Guds Sønn og Menneskesønnen, samt ved sin undervisning og sine handlinger, fremstiller han seg som guddommelig. Dette argumentet forutsetter ikke en personlig tro på evangeliene, men baserer seg på forskeres arbeid med hele det historiske materiale vi har om Jesus. 

Vil man ta Jesus på alvor, må man også forholde seg til hans radikale påstander om seg selv. C.S. Lewis formulerte dette argumentet som trilemmaet «Lord, liar or lunetic». Siden det er vanskelig å anse Jesus som løgner eller gal, står vi igjen med alternativet at han er den han sa han var, Guds Sønn, altså guddommelig.

Dette argumentet må i vår tid utvides med et fjerde alternativ: «legende». Mens konspirasjonsteorier på nettet hevder at Jesus ikke har eksistert, er dette langt unna den faglige diskusjonen. Richard Dawkins hevdet i Gud en vrangforestilling at det kan stilles spørsmål ved om Jesus har eksistert, men har siden trukket tilbake denne påstanden. Den kjente agnostikeren Bart Ehrman forklarer i boken Did Jesus Exist? The Historical Argument for Jesus of Nazareth hvorfor alle eksperter på området – uavhengig av hva de ellers måtte mene om Jesus – er sikre på at Jesus har eksistert.

(Klikk på tekstsymbolet nede i høyre hjørne for å velge norsk teksting)Anbefalte ressurser: 

Hvorfor er kristen tro troverdig? Videoserie med tilleggsressurser 

  1. En samtale med Bill Craig om vår nye videoserie
  2. Finnes Gud?  1. Det kosmologiske kalam-argumentet
  3. Finnes Gud? 2. Fininnstillingsargumentet
  4. Finnes Gud? 3. Det moralske argumentet
  5. Hvem hevdet Jesus at han var?
  6. Stod Jesus opp fra de døde? Del 1: Fakta
  7. Stod Jesus opp fra de døde? Del 2: ForklaringeneTeksting av videoserien til norsk samt utvikling av disse ressurssidene er gjort med støtte fra stiftelsen BioCosmos