Samme for meg

ARTIKKEL: Kurt Nilsen synes å se religiøs tro som blind tro, der han sidestiller det religiøse med eventyr, skjebne og urealistiske drømmer.

 

«Det e det samme for meg ka folk velger å tro eller ikkje», synger Kurt Nilsen i sangen «Tro«. Sangen er en av ti låter på Nilsens ferskeste studioalbum Inni en god periode (2013), som er hans første album på norsk. Inni en god periode blir av flere anmeldere omtalt som Kurt Nilsens mest personlige album så langt.

Kurt er ingen ny stjerne på den norske pop-himmelen, men har vært i vinden lenge. Det er nå hele ti år siden den litt keitete rørleggeren troppet opp på Idol-audition som musikkonkurransenes Espen Askeladd og blåste både dommere og konkurrenter av banen med sin nydelige og særegne stemme. Sommerens omfattende Norges-turnè markerer ti år som artist for Kurt, og tusener av publikummere har nok fått høre han synge også om tro.
Mediebildet preges i stadig økende grad av religiøs tematikk, og her er ikke popmusikken noe unntak. Det kan synes som at det er blitt mer stuereint å synge om åndelighet, tro og religiøsitet. Men i motsetning til i USA, der artister som Chris Tomlin og TobyMac har toppet nasjonale salgslister med tydelig kristent budskap, får vi i hjemlig kontekst sjelden servert religiøs tro med bibelsk fortegn. Det er blant annet ikke lenge siden den umåtelig populære rap-duoen Karpe Diem toppet salgslistene med låten Tusen Tegninger. Som henholdsvis muslim og hindu, ville de med låten peke på at det går an å være ”ung og religiøs, men ikke gæern” i dagens Norge. Musikkvideoen er filmet i syv forskjellige gudshus, og duoen uttaler at de ville fokusere på det de opplever som likheter mellom religionene.

Dette er en spennende utvikling. For når populære, og dermed innflytelsesrike stemmer som Kurt Nilsen forteller oss at det ikke er så nøye hva vi tror på, ja, da bør vi virkelig la oss utfordre. «Det er det samme for meg ka folk velger å tro eller ikkje», synger han. Dette høres umiddelbart svært tolerant ut. Men her er det viktig å holde toleranse og likegyldighet fra hverandre. Toleranse handler om å tåle noe som går på tvers av egne overbevisninger. Det betyr ikke at en mener at alt er like gyldig.

Tror du på Jesus, som gikk på vann?
Drakula i en kiste, den gode fe eller Peter Pan?
Tror du på skjebnen, drømmedama i ditt liv?
Og at alt som er i starten vil alltid forbli?

Har ingen aning, eg står uten bevis
Svaret ligger nok gjømt inni tåke og dis
Men hvis du sitter og ruger på svar
Så e du hjertelig velkommen, kom her og forklar
Det e det samme for meg
ka folk velger å tro eller ikkje

(utdrag fra «Tro»)

Sangen «Tro» speiler på mange måter typiske trekk ved norsk religiøsitet anno 2013. I boken Det folk vil ha beskriver Endsjø og Lied religionens plass i senmoderne samfunn som en individualisert religiøsitet, preget og formet av personlige behov og ønsker. Den er for mange «smurt tynt utover», en tro en kan skru litt av og på ettersom det passer. Det er en ”fint for deg, men ikke noe for meg”-oppfatning. Hos Kurt Nilsen hører Jesus, Dracula og Peter Pan alle til i samme trossfære. I «Tro» formidler han at det viktige ikke er hva du tror på, men at du holder fast på det som gjør deg god. Det er i beste fall et halvgodt forslag.

Kurt Nilsen synes å se religiøs tro som blind tro, der han sidestiller det religiøse med eventyr, skjebne og urealistiske drømmer. Det holder ikke for Kurt. Han vil ha fakta og bevis, han krever svar og forklaringer. Og vil vi ikke det, alle sammen? Hvorfor tro på noe som helst uten fakta og bevis? Jeg vil også ha svar og forklaringer. Det er nettopp derfor jeg er kristen. Ikke på tross av. Det er ikke mer enn en uke siden (14.aug) Dagen på lederplass tok for seg ”Verdens viktigste spørsmål” – eksisterer Gud? Kurt Nilsen har ingen aning, sier han, han står uten bevis.

Tro er ikke noe særreligiøst fenomen, og i motsetning til en vanlig oppfatning om at tro er noe vi mennesker enten får til eller ikke, handler tro om tillit. Tillit opparbeides, styrkes eller svekkes gjennom undersøkelser og erfaring. Og det er nøye hva vi tror eller ikke. Ingen skulle tro blindt på Jesus. Like fullt skulle ingen tro blindt på et gudløst univers. Vi har alle et ansvar for å undersøke om det vi tror er sant, samme hva vi tror på.
Av Eivind Bø, redaktør i snakkomtro.no. Artikkelen stod også på trykk i spalten «Kulturblikket» i Dagen, 22.aug, 2013.