Det er et yrende liv på det lokale julemarkedet. Mariann fascineres av alt hun ser, men plutselig fryses føttene til bakken. Rører ikke den søte teddybjørnen ved lykkehjulet på seg? Mariann blir oppspilt og fast bestemt på at hun vil ha teddybjørnen, koste hva det koste vil. Teddy derimot drømmer om å få en rik eier som kan ta ham med ut i den store verden. Å være eid av et barn passer ikke inn i hans bilde av seg selv og det gode liv.
Møtet mellom Mariann og Teddy blir starten på en overraskende og eventyrlig fortelling. Filmen er inspirert av Alf Prøysens Teddybjørnens vise (1950) og formidler det samme kjernebudskapet. Men i filmen er det julen, ikke Marianns fødselsdag, som er rammen, og det er lagt flere momenter til budskapet. Som i sangen, er det vekt på at kjærlighet, omsorg og fellesskap er viktigere enn penger. Men i Teddybjørnens jul møter vi viktigheten av å være seg selv, samtidig som en skal be om tilgivelse og strekke seg langt for å gjøre opp for seg når en har gjort noe galt.
Filmen byr på julenostalgi både i pynt og kostymer, og tar oss tilbake til 1950-tallet, der hest og slede så vel som biler er synlige i småbyens gater. Vi møter en harmonisk verden der familie og tradisjoner står i fokus. To besteforeldre er kommet for å feire jul med Mariann, lillebroren Nils og deres foreldre, og vi følger handlingen gjennom den fantasi- og initiativrike Mariann.
Parallelt følger vi Teddy, som blir kjøpt av en mystisk person og satt i en sekk på en låve. Men her slår magien til igjen. Teddy kommer seg ut av sekken, treffer på selveste Bolla Pinnsvin, som lærer ham hva det betyr å være en kosebamse. Sannheten om hvem han er, gjør at Teddy forstår at det var galt å trikse med lykkehjulet for ikke å havne hos Mariann. Dermed starter jakten på den rette eieren.
Dagens barn har ikke noe forhold til Prøysens univers, men vil finne stor glede og mye gjenkjennelse i Mariann og lillebror så vel som Teddy og Bolla. Nostalgien er nok mest for besteforeldregenerasjonen, som sammen med foreldrene også vil verdsette filmens varige verdier og sjarmerende kulturforvaltning.
SPØRSMÅL TIL SAMTALE – Teddybjørnens jul
1. Hva kjenner du deg mest igjen i – og hvorfor?
2. «Det er enda bedre å gi enn å få», sier moren. Hva tenker du?
3. Hva har sangen Du ska få en dag i mårå med tilgivelse og nåde å gjøre?
Teksten stod på trykk i spalten Filmanbefaling, i Misjonstidende nr. 6, 2024.
FAKTABOKS
Tittel: Teddybjørnens jul
Sjanger: Drama
Aldersgrense: tillatt for alle
Kinopremiere: 2022
Strømmes: 2Play, Viaplay og SF