Er du klar for mer? Slik spør Disney+, som nylig lanserte fanen Star og dermed økte voksentilbudet betraktelig. Samtidig tilbys en foreldrekontroll for å skape større trygghet for barns skjermbruk.
Parallelt med nysatsingen drøye fem måneder etter at vi fikk strømmetjenesten til Norge, fortsetter høstens kampanje Stories Matter for fullt, med mål om større mangfold og inkludering.
Fokus på vekst
Ved å utvide med fanen Star, har Disney tatt et viktig skritt i konkurransen med strømmegiganten Netflix. Star inneholder både nye produksjoner og gamle filmer og serier fra tidligere 20th Century Studio, Searchlight og Touchstone, samt fra TV-kanalene ABC og FOX.
Ifølge abc nyheter, vil det i første omgang komme 1000 nye titler på Disney+, takket være Star. Det store utvalget deles inn i Mer Originals, Mer humor, Mer spenning og Mer drama, og byr på kjente titler som Historien om Pi, Pretty Woman, Frustrerte fruer, Lost, Grey’s Anatomy, 24, Modern Family og Prison Break.
Fokus på foreldre
– Vi ønsker at alle, i alle aldre, skal ha en god opplevelse på Disney+, sier underholdningsgiganten. Når det nå er satt en voksenfane på menyen, innføres derfor også en foreldrekontroll som skal forhindre at barn ser på underholdning som er ment for voksne. Her kan en sette aldersgrense på den enkelte profil og også låse med PIN-kode.
Foreldrekontrollen på Disney+ føyer seg inn i rekken av tekniske tiltak som tilbys av ulike medieaktører for å møte behovet for grensesetting. Mer kunnskap om sikkerhet, filter og smarte innstillinger er da også etterspurt av svært mange foreldre til 4-6-åringer ifølge den ferske rapporten Småbarn og skjermbruk, utført av NLA Høgskolen på vegne av Barnevakten.
Fokus på fortellingen
Rapporten viser også at en stor andel foreldre ønsker ressurser til hjelp for bedre samtaler med barna om innholdet de møter i mediefortellingene. Koplingen til Disney-kampanjen Stories Matter er her interessant.
Som del av kampanjen, er nemlig klassiske filmer som anses å være stereotype og rasistiske, blitt utstyrt med en advarsel om at filmen inneholder «negative skildringer og/eller uakseptabel behandling av mennesker eller kulturer». I rekken av Disneyfilmer med slik advarsel, finner vi Dumbo, Peter Pan, Aristokattene, Lady og Landstrykeren, Jungelboken og Robinson i Sydhavet. Ingen av disse er tilgjengelige for profiler under 7 år. Hvis en ser filmene sammen i familien, oppfordres en til å samtale om innholdet.
– Disse stereotypiene var feil da og de er feil nå, sier Disney+ i advarselen. Det presiseres videre at istedenfor å fjerne dette innholdet, ønsker Disney å erkjenne den skadelige virkningen, lære av fortiden og inspirere til samtale for å skape «a tomorrow that today can only dream of». Men da må det skapes nye fortellinger.
Navnet Stories Matter gir assosiasjoner til Black Lives Matter og samtidens fokus på minoriteter. På vår hjemlige arena hører vi ekko av diskusjonen om samegutten på Joika-boksen, inuitt-maskoten til Diplom-Is og urfolk-høvdingen som nylig ble fjernet fra posene med Hattings pølse- og hamburgerbrød. Under det hele ligger erkjennelsen av fortellingens formende kraft, uansett sjanger.
Fokus på mangfold
Gjennom mye av Disneys historie har fortellinger fra andre deler av verden blitt omformet i tråd med vestlige verdier og Disneys ideal om å favne alle med sitt kjernebudskap om å ta ansvar, følge hjertet og oppleve lykke. Dagens Disney føler seg forpliktet på å skape autentiske og inspirerende fortellinger som speiler mangfoldet i sitt globale publikum.
Sett fra et kristent perspektiv, er det mye å bekrefte her. «Vi avviser rasismens og etnosentrismens onder og behandler alle etniske og kulturelle grupper med verdighet og respekt på grunn av deres verdi for Gud i skapelse og forløsning.» (Cape Town-erklæringen) Samtidig trenger vi et kritisk blikk i møte med hvordan dagens Disney også speiler vår tids blindsoner, og da ikke minst individualismen, relativismen og det politisk korrekte. Her er rikelig materiale for viktige samtaler i hjem og menighet fremover.
Artikkelen er også publisert i spalten Perspektiv i avisen Dagen