Raya og den siste dragen, forsoning
Disney

Forsoning i tweens-fortellinger

Hva forteller skjermhistorier for tweens om forsoning? Ofte sannferdige historier der både smerten og tilgivelsen får plass.

Konflikt er et sentralt element i svært mange fortellinger i populærkulturen: noen er eller blir glade i hverandre eller trenger hverandre, men det skjærer seg på et eller annet smertefullt vis. Slik kan det jo ikke ende, seerne ønsker selvsagt at alt skal gå godt til slutt. Som regel får fortellingene som lages for et bredere publikum en lykkelig slutt, men i svært mange historier mangler viktige elementer som konsekvenser og oppgjør. Følgene er over så fort neste episode starter eller rulleteksten går. Sånn er jo ikke virkeligheten; når noen har såret andre, er det ikke glemt på en to minutters ordveksling eller i løpet av en dramatisk og romantisk hendelse. 

Men i historiene for tweens ser vi overraskende ofte ærlige beskrivelser av nettopp forsoning: å ta oppgjør med og måtte leve med konsekvensene av sårende handlinger. I serien Trolljegerne (Netflix) bærer hovedpersonen Jim på et stort ansvar for å redde både mennesker og troll fra undergang. Han har aldri bedt om jobben, men det finnes ingen andre – og slett ingen voksne – som kan gjøre det for ham. Flere ganger i denne fine serien ser vi at Jim blir sviktet av sine venner. Men i stedet for å glatte over, setter Jim ord på hvor krevende det er å bli overlatt til seg selv, og vennene ber ordentlig om tilgivelse. Det gode vinner over det onde, men ikke uten følger. Karakterene må nå bære på en usikkerhet som har oppstått mellom dem, selv om vi ser at de i etterkant velger å likevel stole på hverandre. 


Les mer om sentrale tema i Trolljegerne


Historien i Disneyfilmen Raya og den siste dragen er bygget rundt et betydelig svik som fører til splittelse og ufred i et helt kongerike. Ikke bare det, sviket fører til at det ikke lenger er mulig å holde ute erkefienden som de samlet har stengt grensene for. Det er menneskenes splid som er årsaken til den ulykksalige situasjonen de befinner seg i. Hovedpersonen Raya oppdager flere konsekvenser for egen del: Hun har mistet all tillit til andre, og det knuser hennes verden. Raya og den siste dragen viser at forsoning er hardt arbeid, og ikke noe man kan kreve av noen – og kanskje blir verden aldri normal igjen. I en nydelig scene tar en av dem som bedrog Raya et oppgjør med sine egne handlinger. Likevel er Raya skeptisk, slik vi alle hadde vært.   

Flere slike historier for tweens er i samme gate: De skuffer, sårer og svikter hverandre av mange ulike årsaker, slik livet er for oss alle enhver. Men uten å ta et ordentlig oppgjør der vi innrømmer våre feil – kall det gjerne våre synder -, er det vanskelig å finne rom for forsoning. Noen ganger er det også umulig for karakterene å fortsette en relasjon, det smerter for mye, konsekvensene er for krevende. Men hvorfor vi svikter, og håpet om en endelig løsning for våre smerter, adresseres ikke.