mobbing
YouTube.com

Grace VanderWaal: I´m not clay

Sitat:

Try to change my shape

But baby I’m not clay

Sorry not today

Cause baby I’m not..

 

 

Tema: identitet, mobbing, ord, forandring, selvbilde, synd, nåde, godhet, skapelse, verdi

 

Bakgrunn:

Grace VanderWaal vekket oppsikt alt i den første runden av den ellevte sesongen av America´s Got Talent. 12 år gammel, med egenskrevet sang, stod hun helt alene på scenen med en liten ukulele og viste frem både en unik stemme og en sterk tekst. Simon Cowell kalte henne «den neste Taylor Swift», og Grace sang seg videre gjennom de neste rundene med bare egenskrevne sanger.

Nylig gikk finalen av stabelen, og der gikk den vevre jenta med det store smilet helt til topps. Seieren har gitt henne store muligheter og omtale overalt, men hun planlegger å bruke noe av vinnerpremien på veldedighet og på å kjøpe en trehytte for seg selv og søsteren.

Sitatet er fra finalesangen «Clay» som handler om mobbing.

 

Forslag:

VanderWaal beskriver i teksten en jente som blir oversett og glemt, og som må tåle å høre dømmende ord. Men jenta velger å la ordene gli forbi – alle de verbale slagene og stygge navnene, alle spøkene og dumme lekene virker ikke. Hun hever seg over dem, for ingen skal få forandre hvem hun er fordi de ikke synes det passer inn.

Sitatet kan brukes til å snakke om hvilken makt som finnes i ord, hvordan vi kan bygge hverandre opp og rive hverandre ned. Paradokset er at alle ønsker å være unike, men strever etter å ikke skille seg ut. ”Tungen har makt over død og liv, den som gjerne bruker den, får smake frukten”, sier Ordspråkene. Det betyr at ordene vi uttaler, har effekt både på den som hører og på den som snakker. Det er opp til oss å avgjøre om frukten av det vi sier skal smake godt eller råttent.

Leire er et plastisk materiale. Det kan formes, og så lenge den er våt, blir formen lett ødelagt. Grace VanderWaal beskriver ei jente som nekter å la seg forme slik andre vil ha henne, nekter å la seg ødelegge av andres forventninger om hvordan man skal være. Det er viktig å huske på at ingen kan definere din verdi som lavere enn andres. ”For vi er hans verk, skapt i Kristus Jesus til gode gjerninger”, sier Paulus. Vi er alle skapt med lik verdi, og vårt mål er å peke på Jesus blant annet gjennom ord og gode gjerninger – gjennom å verdsette andre i stedet for å tråkke dem ned.

Bibelen har flere fantastiske bilder av hvordan vi mennesker er skapt av Gud, hvordan han som pottemaker ønsker å lage oss. Han skaper unike mennesker, han driver ikke med masseproduksjon. Profeten Jesaja peker på at vi er leire, og Gud er den som former oss. «Alle er vi verk av din hånd», sier Jesaja. Derfor er det galt av oss å ødelegge Hans skaperverk med våre nedbrytende ord og kommentarer. Jesaja har en nydelig innledning til verset: «Men nå, Herre, er du vår Far!» Vi kan ha tillit til at Gud ønsker å bearbeide oss til slik Han ser best. Det er noe fundamentalt annet enn å la menneskers harde ord ødelegge oss.

Bibelen forteller oss om hvordan pottemakeren jobber. Det er hardt arbeid, og uventede ting kan skje med leiren som gjør at jobben må begynnes på nytt. Kanskje opplever man det slik i livet, det ble ikke helt som forventet, ting gikk galt, man tok dårlige valg. Men pottemakeren kaster ikke leiren, det ligger enormt med arbeid bak en leireklump og den er alt for verdifull. Han begynner bare på nytt, og jobber til han er fornøyd. Slik gir Gud oss nye muligheter når livet ikke ble som planlagt. I leiren kan man finne steiner som må bort, i livet finner vi synd som har satt seg fast og som må plukkes bort. Det behøver ikke være behagelig, men det er likevel nødvendig, for vi er så verdifulle at Gud ikke vil gi opp.

Bibelvers:

1 Mos 1,27 (Gud skapte mennesket i sitt bilde)

5 Mos 31,6 (Vær ikke redde, Herren går med deg)

Sal 139,13-16 (Vi er underfullt laget)

Ordsp 6,16-19 (Gud hater sladder)

Jes 43,4 (Du er dyrebar og høyt elsket)

1 Sam 16,6 (Gud ser ikke på det ytre, men på hjertet)

Rom 12,18 (Hold fred med alle)

Jak 4,11-12 (Ikke baktal hverandre)

Ef 2,4-9 (Vår verdi er ikke i det vi får til, men at Jesus kjøpte oss)

 

PowerPoint

pottemaker
Trykk på bildet for å laste ned (pixabay.com)