Sammendrag
Vi befinner oss i Stavanger, i pengemaktens midte. I et firma som påtar seg å «ta vare» på kundenes (olje)penger gjennom ymse investeringer, i et hvitsnippmiljø med spisse albuer som kjennemerke, der grådighet, glamour, penger og kynisme går hånd i hånd. Jonny har fått jobb hos Fredrik Sagen, mannen som har kontakter overalt i byen. Sagen maner sine ansatte til å tjene penger, koste hva det koste vil, og akkurat det har Jonny tenkt å gjøre. Premien er nemlig partnerskap i firmaet, og nybegynneren vil til topps. Jonny vet nok ikke nøyaktig hva det vil koste, men det tar ikke lang tid før han blir fullstendig klar over smaken på prisen.
Men Sagen har sitt i bagasjen, noe en mann i hans posisjon nødvendigvis må ha for å ha kommet seg dit. Han er ikke redd for skitt på fingrene, og har makt til å kvele alle forsøk på å undergrave ham i starten.
Jonny har ikke vokst opp i Stavanger, men det har hans eldre bror Frank. Jonny var for liten til å huske det som skjedde da de var små, så han føler seg sveket av broren som ikke tok kontakt etter en forferdelig hendelse som førte til at Jonny flyttet østover. Frank oppholder seg i byens lugubre strøk, sammen med sin stripperkone og deres sønn. Nå er Frank syk, og behøver Jonnys hjelp. Han er nemlig syk fordi han for mange år siden jobbet for Sagen. Heller ikke da var Sagen nevneverdig opptatt av HMS på jobb og derfor har han i følge Frank mange liv på samvittigheten.
Jonny er svært motvillig til å risikere sin egen jobb for å hjelpe Frank, helt til han selv blir et offer for Sagens metoder og andre kommer seg frem på bekostning av ham slik som han selv nettopp hadde gjort. De to brødrene begynner etter hvert å nøste i fortiden, men sannheten om Sagens fortid var ikke så lett å takle som de hadde trodd, seieren var alt annet enn lystig og sødmefylt og fører med seg enda flere konflikter.
Bakgrunn
Filmen Rottenetter har fått middelmådig mottakelse hos anmelderne. Skaperne bak filmen har kanskje fått mest oppmerksomhet for nye metoder for å skape blest om filmen, gjennom internettspillet ved samme navn som filmen. Her måtte deltakerne velge om de kjempet for det gode eller det onde – dersom en person på det gode laget vant, gikk premiesummen på 250 000 kroner til et ideelt formål. Vant en av «de onde», kunne seierherren reise hjem med pengene i egen lomme. Spillet sendte deltakerne på jakt på ulike nettsider for å finne ledetråder, og integrerte blant annet nettsamfunnet Facebook tett inn i spindelvevet.
– Det handler om liv og død, om veien til rikdom og fortapelse – og som i de fleste gangsterhistorier er dette i bunn og grunn en tragedie. Veien til topps blir samtidig veien til undergang. Jonny blir boss, men makten har sin pris, sier regissør Arild Østin Ommundsen.
Et stykke ut i filmen ser vi kanskje for oss en stavangersk versjon av Firmaets mann, men som Finn Gjerdrum, en av filmens produsenter påpeker, ender den opp langt nærmere Wall Street og Gudfaren i samme film.
Østin Ommundsen har også tidligere laget Stavangerfilmer, gjennom Mongoland og Monstertorsdag fikk vi kanskje for første gang se denne byen på lerretet og ble kjent med skuespillere vi kom til å se mye av i de neste årene.
Spørsmål til samtale
1. Hva tenker du om filmen?
2. Hva sier tittelen?
3. Hva er hovedtemaene i filmen?
4. Henrik Sagen sier i sin tale til de ansatte helt i begynnelsen av filmen at makt er et kraftig afrodisiakum. Hva mener han med det?
5. Jonny er i begynnelsen av historien mest interessert i å mele sin egen kake. Endrer han seg noe i løpet av filmen?
6. Hvordan er forholdet mellom Lydia og Jonny?
7. I scenen der Lydia, Frank og Jonny diskuterer hva de skal gjøre med de viktige dokumentene de har fått, tar Lydia en bit av et eple. Hva gjør hun så med eplet? Hvilken historie i Bibelen kan denne hendelsen peke på?
8. Hvordan tror du det hadde gått med Jonny dersom Frank hadde tatt i mot pengene?
Hva bestemmer hvordan vi lever livene våre, tilfeldigheter eller bevisste valg?
9. Hva er det som skjer med Jonny på slutten av filmen?
10. Les Lukas 12, 15.
Jonny har en tale i den siste scenen i filmen, der han oppildner dem som nå blir hans ansatte. «Folk snakker om grådighet som om det er noe kriminelt. Grådighet er vår største motivator». Er du enig i noen del av sitatet? I så fall hva, og hvorfor? Hvordan ville Norge ha sett ut etter modellen Jesus skisserer i Lukas?
Hvis du skal gjøre et tankeeksperiment, hvilke av sitatene kjenner du deg mest igjen i, Jonnys eller Jesus’?
11. «Vi er aleine alle sammen», sier Sagen. Han understreker også at «det nytter ikke å stole på noen andre enn deg selv, aldri». Historien Jonny forteller om faren og fallet fra treet har det samme poenget. Er du enig?
12. Anslaget i filmen kommer ganske raskt, når Sagen holder sin tale. «Den som selger mest, blir partner». Hva tror du Bibelen sier om arbeid og om mål for arbeidet? Se for eksempel 3. Mosebok, Salme 127, Forkynneren 3 eller Johannes 6,27.
© Anne Solfrid Brennhovd/Damaris Norge 2009