Originaltittel: BlacKkKlansman
Norgespremiere: 24.08.2018
Skuespillere: John David Washington, Adam Driver, Topher Grace, Laura Harrier, Ryan Eggold,Alec Baldwin
Regi: Spike Lee
Lengde: 2 t. 15 min.
Distribusjon: United International Pictures
Aldersgrense: 12 år
Begrunnelse: Skildringer av realistiske og voldelige opptøyer og gjennomgående nedsettende språkbruk som kan virke forstyrrende, gjør at denne filmen får 12-årsgrense.
Om filmen
Tidlig på 70-tallet oppdager Ron Stallworth (John David Washington) en mulighet for å oppfylle en drøm: Han vil bli politi. Utfordringen er at det aldri før har vært en politimann med mørk hudfarge i hans by, og han får klar beskjed om at dette vil bli utfordrende.
Stallworth må hele tiden vurdere hva han må tåle og hvor grensen skal gå i et samfunn som er gjennomsyret av nedsettende tanker og ord om fargede mennesker. Plutselig får han sjansen til å gjøre noe med problemet innenfra, han drar i gang en etterretningsoperasjon mot den lokale avdelingen av Ku Klux Klan. Over telefon gjør han et godt inntrykk på lederen, men han kan jo ikke selv møte ham ansikt til ansikt. Derfor må hans kollega Flip Zimmerman (Adam Driver) spille ham. Flip er selv jødisk, som også er en styggedom for KKK. Greier han å fornekte sin egen identitet, spille en annen person og å fremstå som en troverdig rasist? Tydeligvis, for sammen gjør de en så god jobb at Ron blir ønsket som ny leder for den lokale avdelingen. Som om det ikke var vanskelig nok, oppdager de at KKK har planlagt et større terrorangrep, et som kan ramme Ron personlig.
Gjennom filmen bygger også regissør Spike Lee en bro mellom 70-tallets rasisme og rasismen han mener å se hos dagens president i USA. Noen ganger er det som en spøk, andre ganger ropes det ut (Make America great again).
Bakgrunn
BlacKkKlansmaner bygget på en bok som er skrevet av den faktiske Ron Stallworth. Det er riktignok gjort en hel rekke endringer i adapsjonsprosessen, blant annet kjenner vi i virkeligheten ikke til hvem Rons makker er. Hans kontakt med KKK har gjort det for farlig å stå frem. Derfor er Flips karakter utviklet av regissør Spike Lee.
Den første tredjedelen av filmen følger boken ganske presist, men den siste delen er bygget på en helt annen, virkelig hendelse. I 1963 ble en baptistkirke i Birmingham, Alabama offer for terrorisme da Ku Klux Klan sprengte den med dynamitt under en gudstjeneste. Fire jenter ble drept og 22 ble skadet.
Regissør Spike Lee har tatt opp rasisme i flere av sine filmer, samt en rekke andre politiske tema. BlacKkKlansman ble nominert til og har vunnet en rekke priser, blant annet seks Oscarnominasjoner og én pris samt Grand Prix under Cannesfestivalen.
Spørsmål til samtale
- Hva gjorde mest inntrykk på deg i filmen? Hvorfor? Var det en spesiell scene som berørte deg?
- Hvordan likte du hvordan filmen var laget – musikk, farger, koreografi, lys?
- Er det mulig å forstå litt av hvorfor medlemmene av KKK tenker slik de gjør? Hvorfor/hvorfor ikke? Hva med de hvite politimennene som var «gode», var de rasistiske?
- Avslutningsscenen forteller oss at Lee ønsker å advare om at disse tankene også er sterkt til stede i vår tid. Hva tenker du om det?
- I forbindelse med opptaksseremonien forteller Duke om en vitenskapsmann som har forsket på gener og funnet forskjeller mellom hvite og fargede mennesker. Hva tenker du om at vitenskapen brukes på en slik måte? Hva sier det om hvordan vi ofte tenker på vitenskap som «sant» og «riktig»?
- BlacKkKlansman bruker filmen The Birth of a Nation for å vise hvordan populærkulturen kan forme et samfunn, men også hvordan historien kan fortelles fullstendig urettferdig. Forteller BlacKkKlansman en nøytral historie? Hva sier det oss om hvordan populærkulturen påvirker oss?
- Filmen spiller sterkt på at KKK-medlemmene mener at de har Gud på sitt lag. Hva tenker du om religionens rolle i en slik tankegang? Hva sier Bibelen om menneskers verdi? Se gjerne Jakob 2,1,Gal 3,28 og Rom 3,10-20.
Klikk her for å laste ned samtaleguiden i PDF-format.