Skeptisk kjærlighet
For mange ble kanskje Rihanna først et kjent navn da hun ble banket opp av kjæresten og historien som deretter fylte verdenspressen. Men til tross for sin unge alder på 22 år, har Rihanna vært lenge på den internasjonale musikkarenaen. I november i fjor kom den fjerde platen, Rated R, og nå er det like før turnestart med konserter verden over.
Denne siste platen er sterkt preget av det den unge, men meritterte artisten opplevde i februar i fjor. Det var klart for opptreden på Grammy Awards. Men i siste øyeblikk avlyste Rihanna, og sladderpressen kunne etter få dager vise bilder av en sterkt forslått kvinne. Det ble klart at det var kjendiskjæresten, sangeren Chris Brown, som stod bak overfallet. Brown ble dømt, og fans og journalister ventet på hva Rihanna ville gjøre når hun var klar til å møte verden igjen. Alle spørsmål ble besvart med Rated R-platen, der hun tar et sviende oppgjør med ekskjæresten.
To av sangene ligger høyt på den norske VG-listen, Russian Roulette og Rude Boy. Flere har vært A-listet på P3, som innebærer at de spilles ofte.
– Russian Roulette handler om redselen for å bli sveket og såret. Kjærlighetsspillet blir sammenlignet med å spille russisk rulett. Det er et farlig spill, jo lenger du holder på, jo mer øker faren for å bli såret. Det er når man virkelig bryr seg om noen at mye står på spill, sa Rihanna om singelen da hun gjestet Skavlan i januar i år.
Under besøket hos den norske TV-verten understreket Rihanna at hun aldri kan bli den samme igjen, det finnes et før og et etter overfallet.
– Men alle slike store ting endrer livet ditt, det viktige er å holde fast på hvem du er underveis, sa Rihanna. I tiden etter overfallet har hun konsekvent hevdet at overfallsepisoden ik ke skal få definere hvordan mennesker ser henne. Men gjennom Rated R demonstrerer hun gjennom alle platens 13 sanger at det ikke er så enkelt, hver eneste sang forholder seg på ulikt vis til det som skjedde.
Tekstene avslører nemlig en sint, såret Rihanna, som med all kraft vil vise at hun ikke lar seg tråkke på ustraffet. Sangene byr på en heftig coctail av sex og vold, men samtidig uttrykkes det en sår lengsel etter den evigvarende kjærligheten. Som 22-åring er imidlertid Rihannas erfaring at kjærligheten ender opp i smerte. I Stupid in love er hun sint på seg selv som falt for en som kunne behandle henne slik, mens hun i flere av sangene sender kraftige verbale spark til kjæresten, blant annet om hvordan hun drømmer om hevn ( I lick the gun when I’m done because I know that revenge is sweet). Oppgjør og forsoning synes utelukket, – her møter vi skepsisen hos et brent barn som skyr ilden.
Det er ikke bare Rihanna som fronter at kjærligheten er målet, men at man må sikre seg underveis. Den tryggeste måten å gjøre det på, er å unngå forpliktelser. Løse forbindelser passer best for å unngå smerte. Se for eksempel hvordan Bree i TV-serien Frustrerte fruer forsøker å holde liv i drømmen om et fellesskap – og skaffer seg en elsker som hun desperat prøver å ikke bli virkelig glad i.
”Hold alle dører åpne, til enhver tid”, synes å være det underliggende budskapet i mye av det som formidles om kjærlighetsrelasjoner i samtiden. Sosiologen Zygmunt Bauman peker på dette som en av vår tids største trusler, og refererer til at samlivseksperter stadig oftere gir råd som ”If you expect and wish for fulfilment from your togetherness, do not make or demand commitments.” Kjærlighet reduseres til en forbruksvare samtidig som vi er i ferd med å miste oss selv.
Den såre lengselen etter vedvarende kjærlighet som anes i Rihannas sanger, kan i følge Bauman bare tilfredsstilles i et forpliktende fellesskap ”through thick and thin”. Et slikt fellesskap er overordnet den individuelle friheten, og det er her vi finner oss selv.
Midt i smerten over det tragiske som skjedde Rihanna, er ikke hevnens vei farbar verken for henne eller for de mange som deler hennes skjebne. Skepsisen til igjen å gi av seg selv, er fullt forståelig, og bildet av russisk rulett talende. Like fullt er dette en blindvei for enhver som lengter etter ekte kjærlighet. Baumans analyse av samtiden synes så altfor treffende. Måtte flere gi sin stemme til svaret hans …
Av Anne Solfrid Brennhovd
© Anne Solfrid Brennhovd/Damaris Norge
Artikkelen har også blitt publisert i DagenMagazinets Kulturblikk 22.03.10